Skip to main content
WhatsApp Image 2024 10 05 at 6.11.25 PM

Cine sunt

M-am născut în Cârța, am absolvit liceul în Târgu Mureș, am studiat medicina veterinară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, iar apoi filosofia la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB).

Pasiunea mea cea mai mare este însă literatura și, în decembrie 1989, după căderea regimului comunist, am fondat împreună cu alți studenți revista culturală ”Jelenlét”.

În anii ’90 am realizat emisiuni culturale și politice în cadrul redacției în limba maghiară la Radio Cluj și am fost colaborator al revistei culturale ”Korunk”.
Am scris cărți și poezii care au fost publicate în România și Ungaria.

1728816189523 1728816296777

Am intrat în politică târziu, la 30 de ani, după victoria lui Emil Constantinescu. Am fost secretar de stat și ministru al Culturii, viceprim-ministru, președinte executiv al Uniunii Democrate Maghiare din România, iar din 2011 sunt președintele Uniunii. Din 2000 sunt deputat al județului Harghita.
Din decembrie 2020 până în iunie 2023, am fost viceprim-ministru în Guvernul PNL-USR-UDMR, mai apoi în Guvernul PNL-PSD-UDMR.  Deși această perioadă a fost grevată mai întâi de pandemia de coronavirus și apoi de războiul din Ucraina, echipa guvernamentală a Uniunii a reușit să fie motorul atenuării efectelor crizelor și motorul dezvoltării țării.

462241134 1092693955546409 2822395488139270390 n

Cred că, în societate, e nevoie de schimbări profunde de mentalitate. Ar fi bine, în sfârșit, să începem să apreciem onestitatea, greutatea cuvântului dat,  să respectăm promisiunile făcute și să nu conducem țara după cum bate vântul, ci pe baza unor ținte gândite pe zeci de ani și cu politici predictibile.
Să restabilim încrederea pierdută de societate în clasa politică prin readucerea unor principii ale decenței, rațiunii și bunului simț în limbajul și comportamentul politicianului român.

Probabil sunt un optimist. Dar trebuie să fiu, nu pentru mine ci pentru cei doi copii ai mei pe care nu îi vreau plecați, alături de milioane de români, în străinătate, ci rămași acasă, parte a unei comunități maghiare puternice, într-un stat care muncește pentru cetățeni, nu împotriva lor.

De ce aș fi cel mai bun președinte?

Sunt onest, educat, echilibrat. Reprezint în scandalul politic permanent al ultimilor ani, vocea rațiunii.
Mă concentrez la problemele reale ale țării, la depopulare, criza demografică, economică, la situația din educație și din sistemul de săbătate, la războiul de la granițe, nu la discuții superficiale despre diplome, cărți și cruciulițe.

România se depopulează într-un ritm alarmant și zicala Țară frumoasă, păcat că e locuită se va transforma în curând în Țară frumoasă, păcat că e părăsită.
Putem să oprim această criză demografică uriașă doar dacă lăsăm scamatoriile politice și ne concentrăm la problemele reale ale României.
Ceea ce mă deosebește de majoritatea membrilor clasei politice este faptul că eu cred în necesitatea schimbării profunde a mentalității acestei țări. Clasa politica trebuie reînnoită pentru ca țara să poată fi reînnoită. Dacă vrem să fim respectați, trebuie să învățăm să ne respectăm alegătorii.

Până acum au condus țara președinți români și un președinte etnic german, iar electoratul nu a fost mulțumit de niciunul dintre ei. Sunt conștient de șansele mele de reușită, dar sper că acele cauze pe care le reprezint, dezbaterile pe care campania mea le va genera, ne vor apropia mult mai mult de soluția reală pentru problemele noastre, alte tuturor cetățenilor acestei țări.

Am încredere în oameni, îi ascult și țin cont de părerile lor. Și asta nu mă face un populist ci un realist. Cred că numai împreună, după ce îngropăm securea războaielor politice, vom putem construi un viitor mai bun, de care să se bucure toți cetățenii acestei țări.

GON 5576